5 loedertips om de dag te overleven met je koters in lockdown

(wanneer je eigenlijk alleen maar onder een steen wil kruipen)

De online wereld staat boordevol geweldige pedagogisch verantwoorde tips voor ouders om tijdens deze lockdown mindful en met een glimlach op het gelaat de combinatie van werk, ouderschap, lesgeven en huishouden tot een goed einde te brengen.

Die ga je hier niet vinden.

Hier vind je 5 tips om de dag te overleven met je koters wanneer je eigenlijk om héél héél eerlijk te zijn alleen maar onder een steen wil kruipen tot de dag voorbij is.

Weken in bad

Ik laat mijn kleuter zichzelf bekladden met verf en stift. Daarna moet ze in bad blijven zitten om het er af te weken. Geen washandjes of zeep erbij halen, gewoon laten weken = 20 minuutjes rust

Andere varianten: buiten spelen op blote voeten. Loslopende hond of kippen? Prima! Eens de grootste smeerboel er af is weken maar in bad!

Schatten op zolder

Mijn kleutertje kiest een oude bak met speelgoed (rommel) van op zolder. Die zet ik op haar kamer. Kleine zus mag meespelen en omdat ze niet naar de trap zou kruipen schuif ik een grote kist voor de deur. 'Jammer genoeg' geraken ze zo zelf niet uit de kamer zonder mijn hulp. Dan kan ik in de gang achter het hoekje terwijl ik hen hoor en zie, een boekje lezen, online shoppen of verzuipen in zelfmedelijden (the choice is yours). = 40 minuutjes rust (met korte onderbrekingen om brandjes te blussen)

Hoera een autorit!

Mr. Porcupine werkt een paar dorpen verder  van huis. We hebben één gezinsauto dus op wanhopige dagen breng ik hem en ga ik hem afhalen. De voordelen? De kinderen geraken eens uit hun pyjama (niet noodzakelijk). De kinderen zitten vastgegespt in de auto. De kinderen staren in stilte en verbazing uit de raam. Er is één uur gevuld van de dag waarvan met wat ‘chance’ 30 minuutjes rust!

Extra genieten? Gesp de kinderen vast en ga binnen nog iets halen dat je vergeten bent. Adem diep in en 'enjoy' de volle 60 seconden.

Bewuste kledingkeuze

Kruipertje in huis? Dan is een jurkje de ideale outfit. Zoontje? Geen probleem, geen kat die het ziet. Zorg dat het jurkje over de knietjes komt bij het kruipen. Dat stimuleert niet alleen probleemoplossend denken, maar vertraagt jouw ‘beebje’ net genoeg om je niet te kunnen volgen naar de wc. Weer wat extra me-time!

Deel je miserie

Nog een laatste gouden regel voor gebruik van deze tips: deel dat je een rotdag (week of maand) hebt. Als je het niet voor jezelf doet, doe het dan voor je momsquad. Toen ik verslagen en uitgeput een vriendin vroeg hoe ze er in godsnaam in slaagde de dagen te vullen met allerhande leuke en educatieve activiteiten voor haar kinderen,  vertelde ze mij het volgende; “Omdat ik anders de dag niet overleef.”

Uiteraard wens ik dat niemand toe. Maar wat een opluchting. Ik ben niet alleen. Het is hier vaak gewoon zwemmen of verzuipen. De voorbije dagen zelfs meer van dat laatste...

Daar… het is er uit. De dagen dat ik me groot en recht hou vul ik ook met pedagogisch verantwoorde activiteiten (met anderhalf uurtje extra schermtijd voor mijn kleuter ’s middags zodat ik kan werken). Ik maak leuke en mooie foto’s waarop we knutselen, wandelen of zoutdeeg maken en deel die met vrienden en familie. Het lijkt of onze lockdown als vanzelf gaat, terwijl er (veel) momenten zijn dat ik  panikeer en denk “Dju! Dit schilderwerkje gaat te snel, hoe ga ik hen bezig houden!?”

Want mijn kinderen zien ook af. Hoeveel ik hen ook aanbied. Ze missen de prikkels die ze enkel kunnen krijgen van andere kinderen. Ik ben een grote voorstander van de ‘kunst van het vervelen’ om tot creatief spel te komen. Maar zelfstandig spelen lukt hier nauwelijks. Mijn oudste dochter die anders behoorlijk wat tijd nodig heeft om te ontdooien in sociale situaties, spreekt nu gretig wildvreemden aan op straat om te vertellen dat de speeltuin en school nog altijd ‘krik krak op slot’ zijn.

Enfin, wat ik maar wil zeggen is dat ik hier soms  afzie. Dat ik mijn kinderen doodgraag zie. Dat het vaak een strijd is in lockdown.

Dat ik vermoed dat ik niet alleen ben.

Veel liefs,

Porcupine Milestones,

Mama Porcupine

© 2019 - 2022 Porcupine Milestones | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel